Cursussen particulier > Cursusaanbod

 
winter cursussen 2018
 

Woensdagmorgen van 9-30 tot 12.00 uur
Techniekencursus: werken vanuit collages
In deze lessen gaat u werken met collages.
Het maken van collages biedt de mogelijkheid om te experimenteren en met veel verschillende materialen toch tot een samenbindend geheel te komen.
De opzet is om 1 abstract en 1 figuratief werk te maken. U werkt op doek.
Gezien de vaak wat langere droogtijden werkt u de eerste lessen vooral aan de opbouw van 2 werken en de laatste 2 lessen aan de uitwerking hiervan.
Enige schilder ervaring gewenst
4 lessen 17-24- 31 januari en 7 februari
Kosten € 125

 

AppleMark  
   
   
 
     
AppleMark  

Individueel werken


Tijdens deze lessen bepaal je zelf waaraan je wilt werken en in welk tempo.
Ik begeleid je individueel n.a.v. jouw wensen.
Je kunt zelf het thema of de techniek bepalen waarin je wilt werken.

Weet je niet precies wat je wilt doen, dan kunnen we in overleg kijken wat de mogelijkheden zijn.
Deze cursus( 7 lessen) vindt eens in de 14 dagen plaats

De cursus wordt gegeven op de maandagmiddag, eens per 2 weken.Deze cursus vindt plaats op 8-22 januari, 5-19 februari, 5-19 maart en 16 april van 13.15 tot 15.45 uur

 


7 lessen,  inclusief materialen op de les en koffie en thee  € 175


     

 

 

Help! Ik kan niet tekenen.

In de nu ruim 40 jaar dat ik teken-en schilderessen geef heb ik geregeld met de cursisten getekend ‘naar de natuur’, zoals dat zo mooi heet. Waarmee wordt bedoeld: er staat iets of iemand voor je waarvan wordt geacht dat je dit op papier weergeeft.
De ene cursist doet dit vrij ‘gemakkelijk’ en de anderen en dat zijn de meesten, hebben hier enorme moeite mee.

In de loop van de jaren is me opgevallen dat de meeste mensen over de zelfde dingen struikelen en het lukt ze meestal niet, of maar matig, om dit te verbeteren.
De uitweg is dan vaak: dan ga ik maar abstract werken, dat is veel gemakkelijker. Niets is minder waar, want abstract werk luistert naar de zelfde regels als een goed opgezette tekening.

Maar goed, ik ben me in de loop der tijd steeds meer gaan interesseren over wàt er nu in iemands hersens gebeurt dat het tekenen wel of niet lukt. En wat gebeurt er bij mij als ik teken: hoe kijk ik naar het onderwerp, licht/ donker, perspectief enz.

Ik ben me  behoorlijk bewust hoe ik kijk en ik probeer dat dan ook over te brengen op de cursisten, wat wederom deels lukt en weer deels niet.

Waarom lukt dit toch vaak niet?
Ooit Ik heb bij de Volksuniversiteit in Groningen een cursus “Kunst en onze hersenen” gevolgd wat mij weer een stukje duidelijkheid gaf hoe onze hersenen dingen ‘bekijken’.
Maar nog steeds lukte het mij ook niet om iedereen het ‘zien’ te laten ervaren wat nodig is bij tekenen ‘naar de natuur’.
Dit jaar had ik een cursist die er steevast behoorlijk op vastliep. En ik me dan maar afvragen: hoe kan ik haar helpen beter te ‘zien’?

Deze zomer heb ik me hierin verdiept en als vakantielectuur ging een stapeltje boeken mee over dit onderwerp: wat een openbaring!

Het kwartje is bij mij gevallen.
Veel dingen wist ik wel maar andere zaken kregen nu woorden waardoor het voor mij ook weer duidelijker werd. Ik heb er veel nieuwe inzichten bijgekregen. Ik ben er van overtuigd dat dit gaat werken en dat in iedereen kan leren tekenen!

Ik zoek cursisten die absoluut niet kunnen tekenen, of denken dat ze dat niet kunnen.
Herken je je in het volgende dat is het misschien ook wat voor jou:

  • Een gezicht waar je in driekwart stand tegenaan kijkt recht van voren tekenen
  • Heel ‘ kinderlijk’ tekenen.
  • Geen licht/ donker kunnen zien of dit verwisselen.
  • Geen verhoudingen kunnen zien
  • Geen perspectief op de juiste wijze weer kunnen geven
  • Altijd verkeerd uitkomen op je vel papier, geen compositie kunnen bepalen.
  • Lijnen die naar rechts of links gaan, andersom zien
  • Niet weten waar en hoe te beginnen
  • Gelijk in paniek schieten alleen al bij het idee te moeten gaan tekenen

Kortom: iedereen die (denkt) niet te kunnen tekenen.

De cursus start in op de dinsdagmiddag 7 november van13.30 tot 16.00 uur


De cursus wordt wekelijks gegeven; dit om de ‘feeling’ met het tekenen te blijven behouden.
Op de les wordt de opdracht uitgebreid besproken. Ook wordt aandacht geschonken aan wat er in je hersenen gebeurd en waarom er soms weerstand tegen een opdracht is.
Thuis kun je dan een soortgelijke opdracht nog een keer doen. Ik denk dat het ongeveer 2 uur huiswerk per week zal zijn. Er is weinig materiaal voor nodig mocht. Met een grafietstift, potlood gum en slijper kom je een heel eind.
Wat wel nodig is, is dat hoe onzinnig de opdrachten ook mogen lijken, je deze toch maakt en je er je best voor doet.

Je zult al heel snel verbetering zien in je werk en er plezier in krijgen, want zo zit de mens in elkaar: wat lukt is leuk en wat niet lukt is niet leuk!

Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat lukken!!!!!!

Het eerste deel van deze cursus( 7 lessen) vindt plaats op 15-29 januari, 12-26 februari, 12-26 maart en 9 april
Kosten € 175
Het tweede deel van deze cursus( 6 lessen) begint weer in oktober, om de week
Kosten € 150

Bij elke les ontvangt u een uitgebreide lesbrief met voorbeelden en adviezen zodat u ook thuis kunt oefenen.

U kunt zich per mail opgeven (edith@edithstoel.nl)
Afzeggen kan, per mail, tot 4 weken voor aanvang van de cursus; zegt u af in een periode korter dan 4 weken voor aanvang van de lessen dan bent u mij het volledige cursusbedrag verschuldigd, tenzij u een andere cursist vindt die uw plaats in wil nemen.

 

 
 
 

 

 

 

Maandagmorgen van 9-30 tot 12.00 uur
Het ontwerpen en uitwerken van abstract werk
Tijdens deze lessen wordt vooral in de eerste instantie de aandacht gelegd op het waar inspiratie uit te putten voor een abstract werk en het maken van een goed ontwerp. De eerste aanzet voor het werk kan hier tijdens de les worden opgezet.
Het is de bedoeling dat hier thuis aan verder wordt gewerkt.
Bij de daaropvolgende les wordt het werk besproken wat thuis is gemaakt en gaan jullie hier verder met de volgende opzet als hierboven omschreven.
Bij de derde les gaat het net zo. Als het laatste werk thuis klaar is, kunnen jullie me dan van dat werk een foto sturen en zal ik voor dit laatste werk per mail aan de hand van de opgestuurde foto, advies geven.

Maandagmorgen 5-19 maart en 9april
Kosten € 85

 
Aanmelden voor een cursus/workshop
U kunt het beste telefonisch of per mail informeren of er nog plaats is op de door u gewenste cursus/workshop. Uw opgave is uw lesbevestiging; opzeggen kunt u schriftelijk of per mail tot 4 weken voor aanvang van de cursus/workshop. U krijgt hiervan van mij een ontvangstbevestiging, schriftelijk of per mail. Ziet u op kortere termijn dan 3 weken voor aanvang van de cursus af van deelname, dan bent u toch verplicht het gehele cursusgeld aan mij over te maken, tenzij u of ik een andere cursist vindt die uw plaats in kan nemen. Mocht door mijn toedoen de cursus niet doorgaan, dan krijgt u het lesgeld per ommegaande retour. Ik verzoek u het lesgeld aan het begin van de cursus over te maken op mijn rekeningnummer NL47 KNAB 0255 5434 25 t.n.v. Atelier voor Beeldende Kunst te Klijndijk.
   

Het inhalen van gemiste lessen is niet mogelijk.